Werken aan nieuw woonconcept The Upside zijn gestart
Het voormalige Winterthurgebouw, gelegen tussen de Hasseltse Kleine Ring en de Burgemeester Bollenstraat, krijgt een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar en aannemer Dethier voert een grondige energetische renovatie door om het gebouw om te toveren tot een duurzame leefomgeving met 35 wooneenheden en 2 handels- of kantoorruimtes. Het innovatieve woonconcept moet een antwoord bieden op traditionele vraagstukken binnen de verhuurmarkt. Het is de uitgesproken ambitie om kwalitatief wonen in het centrum, toegankelijk te maken voor een ruimer publiek. De werken ter hoogte van de Thonissenlaan zouden ongeveer een jaar in beslag nemen.
Tegenreactie huurproblematiek
Stijgende huurprijzen en een aanbod dat niet voldoet aan de noden of verwachtingen, het is een gekend probleem op de Vlaamse verhuurmarkt. Al te vaak worden huurders hierdoor verplicht om weg te trekken uit de steden of in te boeten op wooncomfort om de betaalbaarheid te garanderen. Vooral jonge of startende huurders zijn hiervan vaak het slachtoffer. Met The Upside, een nieuw woonconcept in het voormalige Winterthurgebouw op een absolute toplocatie in centrum Hasselt, wil ontwikkelaar Dethier hier een antwoord op bieden. The Upside staat voor wonen met net dat tikkeltje meer.
Philip Carens, hoofd projectontwikkeling bij Dethier: “Wij zijn alvast overtuigd van het concept. Vaak worden dit soort centrumlocaties namelijk omgevormd tot woonprojecten met een stevig prijskaartje, voorbehouden voor een select en vaak wat ouder publiek. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het sluit wel een grote groep mensen uit van wonen in het centrum. We kiezen dan ook heel bewust voor een andere benadering waardoor wonen in de stad wel weer een optie moet worden voor een ruimer, vaak jonger, publiek zonder grote financiële reserves. En dat komt de dynamiek van een stad als Hasselt dan weer ten goede.”
Ambitieus concept
De combinatie tussen compromisloos wonen op een triple A locatie en betaalbaarheid is geen eenvoudige puzzel. Dethier kiest daarom voor een innovatief huurconcept waarbij gemeenschappelijke elementen de huurprijs moeten drukken. Kevin Dethier licht toe: “Iedereen wil graag energiezuinig wonen, een groot terras hebben of de wagen veilig kunnen parkeren in een ondergrondse parking. Het zijn echter ook dit soort comfort verhogende elementen, die de huurprijs fors opdrijven. Door dit alles gemeenschappelijk te maken kunnen huurders genieten van deze faciliteiten aan een lagere kost.”
Bovendien worden er binnen het aanbod een aantal grotere units ingericht met het oog op co-living. Deze manier van samenwonen wint aan populariteit maar toch staan traditionele verhuurders er vaak nog weigerachtig tegenover en blijft het beschikbare aanbod erg beperkt. De combinatie met gemeenschappelijke multifunctionele ruimtes garandeert echter een kwalitatieve huisvesting die op de klassieke huurmarkt niet te vinden of financieel te hoog gegrepen is voor veel potentiële huurders.
Doordachte aanpak
De ontwikkelaar opteert hierbij voor een grondige energetische renovatie van het bestaande gebouw. De gekende gevelstructuur wordt behouden maar krijgt een update in de vorm van een eigentijdse gevelbekleding. Binnenin wordt het gebouw zo goed als volledig gestript om ruimte te maken voor 35 wooneenheden en 2 handels- of kantoorruimtes met moderne technieken. Dethier hanteert hierbij een circulaire aanpak waarbij materialen in de mate van het mogelijke een tweede leven krijgen, zowel binnen het project als via externe partners. De herbestemming van materialen kadert in de duurzaamheidsambities die men wilt realiseren binnen het renovatieproject.